Home | Korisni saveti | Foto galerija | Download | Zanimljivosti | Kontakt
Korisni saveti za pocetnike
Preduzece ili radnja?
Preduzetnici, skrecemo vam paznju na sledece
Smislite dobar naziv
Zakon o zanatima
Deset zlatnih pravila
Neophodna dokumentacija i natpisi
Tehnicki pregled kasa
Izdvajamo iz zakona
Vase pravo na starosnu penziju
 
 
Neophodna dokumentacija i natpisi

Podsetnik za izbegavanje prekrsaja

Cest slucaj u praksi je da pravno lice ili preduzetnik plati mandatnu kaznu i bude dat sudiji za preksaje, a da nije svestan da je uopste ucinio neki prekrsaj. Razlog tome je sto postoji citav niz propisa koji od pravnih lica ili preduzetnika zahtevaju da u poslovnim objektima moraju da imaju odredenu dokumentaciju ili istaknute odredene nazive ili tekstove.

U nastavku cemo pokusati da sistematizujemo sta se mora imati na poslovnom objektu da bi se izbeglo nepotrebno placanje visokoh navcanih kazni.

Pravna lica ili preduzetnici moraju da imaju sledece:

Na ulaznim vratima ili u izlogu jasno ispisano: pun naziv firme, naziv izdvojenog propisa, adresu i mesto sa imenom vlasnika (ako je preduzetnik), radno vreme (radnim danom, subotom i nedeljom, praznikom), tablu sa a natpisom "otvoreno-zatvoreno" "gurajte-vucite".

U lokalu - radnji znak "zabranjeno pusenje", u trgovinama duvanom znak "zabranjena prodaja cigareta maloletnim licima", pravilnik o reklamaciji i zastiti potrosaca, knjigu utisaka (crvena sveska A-4 format), knjigu reklmacije deklaracije, nalepnicu "uzmi racun", A-3 obrazac OB, A-3 obrazac OBM, odluku o visini depozita u fiskalnoj kasi (novac koji sluzi za vracanje kusura kupcima na pocetku radnog dana), sva resenja o osnivanju radnje, PIB potvrde, depo karton, ugovor sa poslovnom bankom, dokaz o vlasnistvu poslovnog prostora ili ugovor o zakupu, pecat, sanitarnu knjizicu vlasnika radnje, ako se radi o prehrani i drugim delatnostima za koje je predvideno, fiskalnu kasu, resenje o fiskalizaciji kase i daljinski terminal GPRS, servisnu knjizicu sa upisanim tehnickim pregledom ne starijim od 12 meseci, knjigu dnevih izvestaja (EDI), nalog za ispravku (NI), fiskalni racun (FR), knjigu evidendencije fiskalnih racuna (EFR), svi obrasci i zvanicana dokumenta moraju biti potpisani i overeni od odgovornog lica, protiv pozarni aparat atestiran i pregledan prema vazecim propisima, otirac za obucu i stalak za kisobrane, u apotekama i stolicu.

Za radnike

Radne knjizice (sa upisanim datumom pocetka rada), sanitarne knjizice, ako se radi o prehrani i drugim delatnostima za koje je to predvideno, ugovore o radu. anekse ugovora o radu (svi moraju biti potpisani od strane radnika i poslodavca), overene obrasce M-2 iz PIO, zdrastvenog osiguranja i obrasce E-1, E-3 iz Nacionalne sluzbe za zaposljenje, pravilnik o radu, odnosno sistematizaciji radnih mesta za one sa 5 zaposlenih radnika, resenje o godisnjem odmoru za svakog radnika ako je na odmoru, pravilnik o proceni rizika na radu i mera njihovog otklanjanja, odluka o odredivanju lica zaduzenog za bezbednost i zdravlje na radu, polozen test o strucnoj osposobljenosti zaposlenog za bezbedan i zdrav rad i pruzanje prve pomoci (potvrde izdaju vatograsna drustva) ostali razni pravilnici iz oblasti zastite i bezbednosti na radu i koriscenje XT3 opreme, zastitna oprema za radnike i sredstva rada.

Trgovacka delatnost

Vidno istaknute cene na svakom artiklu, na svakom artiklu deklaracija, a na uvoznim artiklima i ostali podaci o uvozniku, garatni list za robu koja podleze garanciji, tehnicko upustvo na srpskom jeziku, atest za tehnicku robu koja podleze atestu, overenu i potpisanu kalkulaciju prodajne cene za svaku robu koja pustena u prodaju, overenu i potpisanu Trgovacku knjigu koja mora biti dnevno azurna.

1. Ne pocinji zanat na svoju ruku dok ga nisi dobro ispekao, usavrsio u dobrim radionicama, jer ce ti se neznanje u ovome tek posle pokazati i osvetice ti se.

2. Drzi cestit i dobar alat u radionici jer i narodna poslovica vrlo dobro kaze: "Bez alata nema zanata". Kao sto mlin ne moze sa malo vode dobro mleti, tako ni zanatlija ne moze sa slabim i rdavim alatom svoje rukotvorine brzo ni vesto izradivati.

3. Budi uctiv i prijatan prema musterijama, uctivost i dobro ponasanje medu ljudima cesto vise doprinosi napredku zanatlije, nego njegovim proizvodima.

4. Bolje ti je imati manju ali urednu radionicu nego veliku i neurednu, u kojoj rade nepouzdani radnici, kad se puste na veliko, bez pravog racunara pre propadnu nego male, zive i cvrste.

5. Drzi po koji dobar list iz tvoje ili srodne struke, da saznas kako se tvoj zanat u svetu razvija i unapreduje pa ces i sam oprezno i polagano moci u svojoj radionici uvesti koju novu spravu, nov nacin, itd.

6. Ide li ti posao slabo, trazi uzroke tome pa ih ukloni, ne svaljuj krivicu na druge i ne zaboravi da je svako svoje srece kovac.

7. Kad ti posao dobro pode ne upustaj se onda u kojekakva preduzeca, nego raduj se svome poslu, povecaj i prosiri svoju porodicu. Mnogi je valjan zanatlija propao zato sto se je - kad mu je posao dobro isao - upustao u razna poduzeca i spekulacije koje ne razume, a ovamo je svoj zlatni posao zanemario i svet od sebe odbio.

8. Budi tacan u izradi i u rokovima. Mnoge je zanatlije zato odbio od sebe musterije sto se svet vec navikao da kod toga i toga majstora nije nikad stvar gotova za ono vreme kad je obecao.

9. Placaj tacno svoje racune i ne upustaj se u velika kupovanja materijala, sprava, itd. sto ti zanat ne moze pokriti i u cemu ce mozda posle mrtav novac lezati pa i propasti.

10. Udruzuj se sa cestitim zanatlijama svojim drugovima u dobre zanatske zadruge, da materijal zajednicki nabavljate jer cete dobiti tako i bolje i jeftinije. Osim toga, imaces u zadruzi sa svojim drugovima bratskog zbora i dogovora, te ce ti vreme daleko korisnije proci nego mozda u zagusljivoj i nezdravoj birtiji, gde se truje i telo i dusa.

POSLOVNI KODEKS Udruzenja srpskih zanatlija iz 1911. godine

BizJag.rs © 2009